Agenda 2030 taldeak pasa den ikasturtean landutako gaiari jarraipena emango dio, Garapen Jasangarrirako 12. helburua: Ekoizpen eta kontsumo arduratsuak.
2024/25ean egoeraren diagnostikoa egin ostean, esku-hartze plana garatzea izango da ikasturte honetarako lan lerroa.
Neguko oporraldia kontsumoa aregagotzen den garaia izanda, aurki burutu behar ditugun erosketatan elikagaien errefusa sahiesteko aholku sorta prestatu dute.
ELIKAGAIAK XAHUTZEA SAIHESTEKO AHOLKUAK
1.- Garai hauetan erosketak neurriz egiteko, behar baino gehiago ez erosteko, kontuan izan:
1.1.- Propio gonbidatutako lagun eta senideen gustuak.
1.2.- Plateren eta jakien kopurua.
1.3.- Etxekoen lehentasunak.
2.- Jakien erosketak egiterakoan aintzat hartu:
2.1.- Hurbil ekoitzitako produktuak, hau da, km 0-koak, bertakoak edo Euskal Herriko sortze-marka dutenak.
2.2.- Urtarokotasuna, hau da, sasoikoak izatea.
2.3.- Aldez aurretik erostea.
3.- Etxean egindako otordu horietan mahaikide edo bazkide bakoitzak plater edo postre bat ekartzea erabaki baduzue, aurretik menua adosten duzue bikoiztasunik edo janari gehiegi ez izateko.
4.- Janaria soberan geratuz gero, soberakinekin horrela jokatu:
4.1.- Egun berean geroago edo hurrengo egunean jan ezazu.
4.2.- Aprobetxamendu errezetak egitea.
4.3.- Soberakinak izoztea.
4.4.- Bazkari/afarira bertaratu direnei eramateko eskaintzea.
5.- Sortutako hondakin organikoaz:
5.1.- Konposta egitea.
5.2.- Edukiontzi marroian uztea.
5.3.- Animaliei edota etxe-abereak dituztenei ematea.